Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 

 
O Υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Νίκος Σηφουνάκης εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Συμβούλιο Υπουργών Τηλεπικοινωνιών των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ένα από τα κυριότερα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης ήταν το «Ψηφιακό Θεματολόγιο για την Ευρώπη» (Digital Agenda for Europe), που αποτελεί την πρώτη από τις επτά εμβληματικές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020 για έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη». Η εν λόγω πρωτοβουλία στοχεύει στην ανάδειξη και την προώθηση του ρόλου των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην έξοδο από την κρίση και την προετοιμασία της ευρωπαϊκής οικονομίας για τις προκλήσεις της επόμενης δεκαετίας. Επιχειρεί επίσης, να χαρτογραφήσει τις δράσεις για τη μεγιστοποίηση του κοινωνικού και οικονομικού οφέλους από τη χρήση των ΤΠΕ και κυρίως του Διαδικτύου, που αποτελεί πλέον ζωτικό μέσο οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας.

Στο ψηφιακό θεματολόγιο σκιαγραφούνται τα κατωτέρω επτά πεδία προτεραιότητας για την ανάληψη δράσης:
1.    Δημιουργία ψηφιακής ενιαίας αγοράς.
2.    Μεγαλύτερη διαλειτουργικότητα.
3.    Επαύξηση της εμπιστοσύνης και της ασφάλειας.
4.    Πολύ ταχύτερη πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
5.    Περισσότερες επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη.
6.    Βελτίωση του ψηφιακού αλφαβητισμού, των δεξιοτήτων και της κοινωνικής ένταξης.
7.    Εφαρμογή των ΤΠΕ για την αντιμετώπιση προβλημάτων της κοινωνίας, όπως η κλιματική αλλαγή και η γήρανση του πληθυσμού.

Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο ενέκρινε κείμενο συμπερασμάτων, με το οποίο υιοθετείται φιλόδοξο πρόγραμμα δράσης για την υλοποίηση των ανωτέρω προτεραιοτήτων.

Το Συμβούλιο προέβη επίσης σε ευρεία ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την αναγκαιότητα κατάρτισης ενός κατανοητού «Κώδικα ψηφιακών δικαιωμάτων στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες».

Στην παρέμβασή του ο κ. Σηφουνάκης σημείωσε ότι με δεδομένη την ολοένα αυξανόμενη σημασία των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και ειδικότερα του Διαδικτύου στην καθημερινή ζωή, καθίσταται επιτακτική ανάγκη να γίνει μια σαφής καταγραφή των δικαιωμάτων που πρέπει να απολαμβάνουν οι ευρωπαίοι πολίτες στο σημερινό ψηφιακό περιβάλλον. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της δεσμεύτηκε να εκδώσει μέχρι το 2012 «Ευρωπαϊκό κώδικα δικαιωμάτων των χρηστών ηλεκτρονικών υπηρεσιών επικοινωνιών» στον οποίο θα συνοψίζονται τα υφιστάμενα ψηφιακά δικαιώματα των χρηστών στην Ε.Ε. κατά τρόπο σαφή και προσβάσιμο.

Τέλος, το Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα ότι η έδρα του νεοσύστατου «Φορέα Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (BEREC)» θα είναι στη Ρίγα, πρωτεύουσα της Λετονίας.